Blog

BABS

By 14 juni 2019 No Comments
trouwen buitenland

Is het een vak? Is het een roeping? Is het een kwaliteit? Wat het ook is, ik ben het: Buitengewoon Ambtenaar der Burgerlijke Stand, meestal afgekort tot BABS, maar ook wel trouwambtenaar genoemd. En ik ben het al sinds 1996, met heel veel plezier. In het verleden konden huwelijken alleen voltrokken worden door een medewerker van de gemeente waar getrouwd werd. Op 1 januari 1995 ging een wet in waarmee de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke stand geïntroduceerd werd. Een jaar later, nadat ik beëdigd was door de rechtbank, was ik het: BABS. Eerst alleen actief voor de gemeente Veghel, later ook als zelfstandig trouwambtenaar door heel Nederland.

De rol van de zelfstandig trouwambtenaar is in de afgelopen jaren hard gegroeid. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef is de rol van het burgerlijk huwelijk heel belangrijk geworden. Tegenwoordig is dat meestal het enige officiële moment op een huwelijksdag. En dat moet dus echt goed zijn, echt naar de wensen van het bruidspaar. Een ceremonie die bij hen past, waar ze zeker ook hun eigen wensen in kwijt kunnen. Niet afhankelijk zijn van de beperkingen die de gemeente stelt. Niet afhankelijk zijn van de ambtenaar die de gemeente voor je beschikbaar heeft, want dat kan soms erg tegenvallen en dan valt ook de ceremonie in het water. Vraag het maar aan de bruidsfotografen die al heel veel ceremoniën meegemaakt hebben. Zij zullen het bevestigen: het kan soms zwaar tegenvallen.

trouwambtenaar

De zelfstandig trouwambtenaar kan aan (bijna) alle wensen van een bruidspaar voldoen, zorgen voor een perfecte ceremonie en zodoende een fantastische start geven aan de trouwdag. En wat voor alle andere zaken rond de huwelijksdag geldt, geldt ook voor de zelfstandig trouwambtenaar: kies voor een trouwambtenaar die bij jullie past.

Een Deens filosoof zei ooit: “Het huwelijk is en blijft de belangrijkste ontdekkingsreis die de mens kan ondernemen”. Ik zeg: “Laat die reis dan in ieder geval met veel lachen en plezier van start gaan”.

Foto’s gemaakt door: Serge Smulders Fotografie