BlogGeen categorie

Zwarte pen

By 31 augustus 2019 No Comments
trouwen akte

Jullie kennen de vraag ongetwijfeld: “Kun je met een blauwe pen zwart schrijven?” En het antwoord kennen jullie ook: “Niet alleen zwart, maar ook rood, geel, groen en paars. Kortom, alle kleuren van de regenboog”. Welke kleur de vulling van de pen ook heeft, de woorden die er mee geschreven worden kunnen alle kleuren omschrijven. Deze blog gaat over de zwarte vulling. En daar is een heel goede reden voor. De handtekening op een huwelijksakte dient namelijk met zwarte inkt geschreven te worden.

In het burgerlijk wetboek is een hoofdstuk opgenomen waarin bij artikel 1 – en nu komen twee stukken met formeel ambtelijke taal – te lezen valt dat “Akten van de burgerlijke stand dienen op zodanige wijze met toepassing van de in artikel 2 te noemen middelen vervaardigd te zijn, dat zij gedurende een termijn van ten minste honderd jaren houdbaar en goed leesbaar zijn.” Nu zijn jullie ongetwijfeld benieuwd naar wat er in artikel 2 staat. Dit dus: “De akten van de burgerlijke stand mogen uitsluitend worden vervaardigd met een schrijfpen of een ander schrijfmiddel, mits zwarte schrijfinkt wordt gebruikt.”

Nu zullen jullie je afvragen: “Wat hebben wij hiermee te maken?” Eigenlijk niks want ik zorg er echt wel voor dat de pen waarmee we de akte tekenen een vulling heeft met zwarte inkt. Maar toch ook weer heel veel. Er zijn namelijk bruidsparen die het leuk vinden om voor de getuigen een pen te kopen waarmee ze de huwelijksakte mogen tekenen en die pen krijgen de getuigen dan als aandenken mee. Een heel mooi gebaar van het bruidspaar. Maar helaas heb ik in het verleden regelmatig pennen moeten afkeuren omdat er een blauwe vulling in zat. Voor mij vervelend omdat ik dan een mooi gebaar moet afkeuren, voor het bruidspaar heel vervelend omdat hun idee in het water valt.

akte bruidegom bruid

Dus als jullie jullie getuigen een pen cadeau willen doen, dan graag met zwarte vulling. De gemeente wil het nou eenmaal zwart op wit hebben.